Bestel informatie:
In het nieuws:
Achtergrondinformatie  1990 t/m 2013

Voor Achtergrondinformatie  vanaf 2013 tot heden klik hier >>>
Levensloop

Joke van der Ark, sinds 1983 woonachtig in Hendrik-Ido-Ambacht, wordt als tweede dochter op 2 juli 1945 in Den Haag geboren en krijgt de namen Johanna Wilhelmina Gezina, achternaam Groenewegen.

Ze groeit op in de Haagse Schilderswijk. Haar ouders scheiden als ze nog maar een jaar of vijf/zes is. Ondanks dat haar moeder de eindjes aan elkaar moet knopen vormen ze een hecht gezin.

Als Joke twaalf is gaat haar moeder met wat later haar stiefvader zal worden naar Oberhausen, Duitsland, om daar een nieuw bestaan op te bouwen. De kinderen worden ieder ergens anders ondergebracht tot er in het nieuwe vaderland woonruimte gevonden is. Na het mislukken van het Duitsland-avontuur wonen moeder en de kinderen tijdelijk bij oma in Rijswijk (Z.H.) tot ze een etage in de Haagse Transvaalwijk kunnen betrekken.

Moeder en stiefvader trouwen. Het eerste halfzusje wordt geboren als Joke vijftien jaar is. Later zullen er nog twee zusjes bijkomen. In februari 1961, het jaar waarin Joke zestien jaar wordt vertrekt het gezin naar Australië. Daar krijgt ze werk als leerling- kapster, het beroep waarin ze in Nederland al ervaring heeft opgedaan. Totdat er een woning gehuurd kan worden, wonen ze in een opvangkamp. De onderlinge verstandhouding tussen de ouders en de oudste kinderen verslechtert steeds meer. Als er iets gebeurt waardoor het thuis wonen voor Joke onmogelijk wordt, loopt zij van huis weg.

Ze wordt liefdevol door een ander emigrantengezin opgevangen en woont een poosje bij hen. In die tijd zoekt ze contact met haar vader in Nederland. Deze is inmiddels ook hertrouwd en vraagt haar, of ze er voor voelt bij hen te komen wonen. Op zeventienjarige leeftijd vertrekt ze met de boot uit Sydney om naar haar vaderland terug te keren.

In 1967 trouwt Joke en verandert haar naam in Van der Ark. Zij en haar man krijgen drie kinderen, twee meisjes en een jongen. Na jaren in loondienst in de horeca te hebben gewerkt waarvoor het gezin ettelijke malen verhuist, gaat er een langgekoesterde wens van de man in vervulling. Samen met een compagnon start hij een restaurant dat een zeer succesvol bedrijf wordt.

Helaas blijft niets als het is. Na bijna dertig jaar samen gaat Joke begin 1997 op zichzelf wonen en scheidt zij van haar man. Ook het bedrijf gaat ten onder. In 2001 overlijdt de vader van haar kinderen plotseling aan een hartstilstand.

Op 30 september 2005 trouwt Joke met de man die zij nog maar een jaar daarvoor op dansles ontmoette. Het voelt goed dus waarom wachten? Hoewel Joke nu De Glopper heet, houdt zij Van der Ark als schrijversnaam, omdat ze onder die naam is gaan schrijven en zij zichzelf ook na haar scheiding zo blijft noemen.

Opleiding
Joke die, mede door de vele verhuizingen, geen andere vervolgopleiding heeft genoten dan een beroepsopleiding, wil graag meer. Als haar kinderen dan ook naar de middelbare school gaan, gaat zij volwassenenonderwijs volgen wat uiteindelijk in een vwo-diploma resulteert. Na haar scheiding volgt zij eveneens een omscholing tot secretaresse in welk beroep zij nog een aantal jaren werkzaam is.

Het schrijven

In 1988 begint Joke als autodidact met het schrijven van gedichten. Omdat ze zoveel mogelijk mensen kennis wil laten maken met wat ze schrijft, treedt ze er impulsief direct mee naar buiten. Door eigenzinnigheid ontwikkelt ze een eigen stijl en groeit ze door en in haar werk. In haar poëzie staat de mens en zijn handelen centraal. In veel gedichten zijn blijde en droevige gebeurtenissen uit haar eigen leven en dat van haar gezin terug te vinden: “Het is het bijna onmogelijk gevoelige en gelaagde poëzie te schrijven als je niets van jezelf en van wat er in je leeft, durft prijs te geven.”

Veel gedichten zijn in bundels verschenen. Zie bundels

In november 1990 schrijft Joke haar 100ste gedicht.

Sinds die tijd wordt er werk van Joke gepubliceerd in diverse tijdschriften en bloemlezingen in Nederland en België. Alle gedichten en verhalen staan op de website die een à twee keer per jaar geüpdate wordt met nieuw werk.

‘Hanna’ roman van Joke, waarvan ze de eerste versie in 1993/1994 schrijft, wordt op 23 januari 2008 gepresenteerd. Zie korte beschrijving Hanna

Op 1 december 2007 wordt de mijlpaal van het 500ste gedicht bereikt.

In 2008 begint Joke aan een nieuwe roman. Dat werk komt echter, na ongeveer een derde, stil te liggen als zij eind 2010 voor haar oudste kleinkind aan haar eerste kinderverhaal begint. Als dat voltooid is, overhandigt ze het eerste exemplaar van ‘Het spaarvarkentje dat op reis ging’ (YouTube) op 12 september 2012 aan haar kleindochter Tessa.

Inmiddels heeft Joke zes kleinkinderen. Voor elk van hen schrijft ze een eigen verhaal. Zie kinderverhalen. Als eind 2012 in Australië een klein nichtje verwacht wordt, vindt Joke het jammer dat ze niet één van haar verhaaltjes op kan sturen. Daarom besluit ze de meeste verhaaltjes en ook de versjes in het Engels te vertalen. Zie kinderverhalen Engels.

Het schrijven van gedichten en korte verhalen gaat ondertussen gestaag door. In maart 2015 voegt Joke haar 750ste gedicht toe.

Begin 2013 start kunstschilder Marco Boer in samenwerking met de gemeentes Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht een kunstproject waarvoor hij mensen vraagt een karakteristiek en bepalend dorpsgezicht in een van beide gemeentes aan te wijzen. Nadat hij daar een aquarel van heeft gemaakt, volgt er een oproep om een gedicht over die plek te schrijven. Joke is zijdelings bij dat project betrokken. Vanaf 2014 prijken in beide gemeentes, ieder vier prachtige kunstpanelen, waarvan op drie van de panelen in Hendrik-Ido-Ambacht een gedicht van Joke staat. Ook schrijft ze in die periode 12 sonnetten bij eerdere aquarellen van Marco over mooie gebouwen en plekken in Hendrik-Ido-Ambacht.


Voor Achtergrondinformatie  vanaf 2013 tot heden vervolg klik hier>>>>>>
For English background information klick here >>>>
>>> Start-Background information

2008 - Presentatie: Hanna

2012 - Het spaarvarkentje

           dat op reis ging

Foto-impressies

2009 - Mobex  

2013 - 25 jarig jubileum

         Ten diepste geraakt

Sponsoren

2010 - Vochtige aarde

2016 - ’Vier ogen  Twee gedachten             Twee beschouwingen’

2014 - Project Kunstpanelen

1990 - Bekestein

1991- Op de wind

1993 Als de jasmijn te geuren staat

1996 - Van schaduw en licht 1996

2000 - Dorp in bloei

2002 - Flarden van verlangen

2016 - Kindervoorstelling in            Cascade 17 september

2016 - Oma op “werk” bezoek

‘De Notenbalk’ Zwijndrecht

, ‘De Puntenburg’ Utrecht en Meander H-I-Ambacht

2018 -  En weer ging het

         spaarvarkentje op reis

Data voordrachten

Plattelandsvrouwen \ Vrouwen van nu